Köszöntő

Szeretettel köszöntjük a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének honlapján! Tanszékünk munkatársai vesznek részt a Debreceni Egyetem valamennyi műtétes klinikájának altatóorvosi és intenzív terápiás ellátásában. Közel száz szakorvos, illetve szakorvosjelölt tevékenykedik a Centrum területén működő 49 altatóorvosi munkahelyen, átlagosan évi 20 000 műtéti beavatkozáshoz nyújtunk fájdalomcsillapítást, illetve a szükségleteknek megfelelő narkózist. Az intenzív terápiás ellátás vonatkozásában munkatársaink látják el valamennyi sebészi jellegű szakma intenzív osztályát. 

A DEOEC az elmúlt évtizedekben különös hangsúlyt fektetett a biztonságos aneszteziológia és intenzív kezelés körülményeinek kialakítására. Ennek megfelelően valamennyi munkahelyünkön korszerű, a kor követelményeinek megfelelő műszerezettség áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően a DEOEC klinikáinak műszeres felszereltsége a nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Munkatársaink folyamatos képzésével és továbbképzésével igyekszünk biztosítani a magas szintű szakmai munkát, valamint a szakma új, korszerű és a betegek biztonságát javító új kezelési módszerek bevezetését. 

A biztonságos műtéti érzéstelenítés előfeltétele, hogy a betegek a lehető legoptimálisabb, legjobban felkészített állapotban kerüljenek operációra. Ezt a célt szolgálják a tanszék által fenntartott aneszteziológiai ambulanciáink, ahol tapasztalt szakorvosok javaslatai alapján végezzük az egészségi állapot felmérését, és ennek segítségével készítjük fel betegeinket a műtétekre. 

A betegellátó tevékenység mellett tanszékünk a régió szakorvos képzéséért és továbbképzéséért felelős központ is, amely összefogja az 5 észak-kelet magyarországi megye ilyen irányú tevékenységét. Rendszeres regionális képzőprogramokkal, kurzusokkal és egy évente megrendezett konferenciával (Debreceni Aneszteziológiai Napok) igyekszünk hozzájárulni kollégáink szakmai fejlődéséhez. 

Mint minden egyetemi központnak, így a DEOEC Aneszteziológiai Tanszékének is feladata, hogy magas szintű kutatói tevékenységgel hozzájáruljon a szakma fejlődéséhez. A tanszék e feladatának önálló PhD programokkal igyekszik megfelelni. Tanszékünkön 1 MTA doktora és 3 PhD fokozattal rendelkező vezető kutató fogja össze a tudományos munkát. A tanszék munkatársainak kutatási koordinációja mellett küldetésünknek tekintjük a régióban dolgozó kollégák bevonását kutatási programjainkba. 

A tanszék valamennyi munkatársa nevében tisztelettel köszönöm, hogy ellátogatott honlapunkra. A DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék munkatársai készséggel állnak rendelkezésére, amennyiben szakmai, az oktatást, a továbbképzést, vagy a kutatást érintő kérdése van.

 

Prof. Dr. Fülesdi Béla
egyetemi tanár
az MTA doktora